Geschiedenis Tour de France

De Tour de France is een meerdaagse wielerwedstrijd die voor het grootste deel in Frankrijk wordt gespeelt. Het is samen met de Vuelta en de Giro één van de drie grote rondes. De Tour de France is in 1903 georganiseerd door Henri Desrange. Hij was tevens hoofdredacteur van het tijdschrift L’Auto. Op 1 juli 1903 verschenen er 60 renners aan de start van de Tour de France. Deze ronde bestond uit zes ritten en om te controleren of de renners wel de juiste route aflegde, waren er onderweg controleposten waar de renners hun naam moesten schreeuwen of moesten afstappen voor een handtekening. Deze eerste tour werd gewonnen door de fransman Maurice Garin met een voorsprong van bijna drie uur op de nummer 2. Uiteindelijk reden slechts 21 van de 60 renners deze ronde uit. 

Het jaar na de eerste rit ontstonden er een aantal problemen met mensen die langs het parcours van de tour woonde. Zij protesteerde en vonden dat de doortocht van de Karavaan hun nachtrust verstoorde. Er werd toen namelijk nog in de nacht gereden. Het escaleert tot vechtpartijen waarbij er fysiek geweld wordt gebruikt tegen de wielrenners. Op ten duur had niemand meer zicht op het wedstrijdverloop. Dit zorgde ervoor dat de renners gingen valsspelen. Dit zou later uit onderzoek blijken. Maar de Tour ging door. Echter maakte onweer in het Parces des Princes de eindrit onmogelijk. Een paar dagen na de laatste rit kondigde Desrange aan dat dit de laatste tour was. De vele incidenten die onderweg plaatsvonden hebben hem gedemotiveerd. Ondertussen kwam er onderzoek over de gebeurtenissen tijdens de afgelopen tour waaruit bleek dat de eerste vier renners van het eindklassement ontelbare overtredingen zijn begaan gedurende de afgelopen tour. Zij hebben bijvoorbeeld de trein genomen, via binnenwegen gefietst of hebben zich laten voortrekken. Hierdoor werd Pothier levenslang geschorst en Garin mocht twee jaar niet meer rijden. Uiteindelijk won Henri Cornet. Hij eindigde aanvankelijk vijfde in het eindklassement. Het jaar hierop komt Desrange toch met een nieuwe tour. Hij vond dat de grote kruistocht van de wielersport niet op zo’n wijze mocht eindigen.

Toekomst van de Tour de France

Na de eerste jaren is de tour onder leiding van verschillende directeuren doorgezet, maar de tour is niet altijd gereden. De ronde werd niet gereden tijdens de eerste en de tweede wereldoorlog. Momenteel ligt de volgende vertrekstad voor de komende editie al vast. Op 2 juli 2021 zou de ronde van start gaan in Kopenhagen. Echter is dit door de huidige coronapandemie verschoven naar 2022. De tour van 2021 is van start gegaan in Brest. Voor de tour van 2022 hebben de volgende steden zich kandidaat gesteld:

  • Den Haag (Nederland)
  • Het Baskenland (Spanje/Frankrijk)
  • Saint-Étienne (Frankrijk)
  • Yorkshire (Verenigd Koninkrijk)

Voor 2023 hebben Rotterdam (Nederland) en Het Baskenland (Spanje/Frankrijk) zich kandidaat gesteld. Voor 2024 heeft Rotterdam (Nederland) dit opnieuw gedaan en ook Los Angeles heeft zich in 2024 kandidaat gesteld om als vertrekstad van de tour te fungeren.